Javaanse ketjap spareribs van Mele Best. Deze low and slow gegaarde Javaanse ketjap spareribs worden bereid op de barbecue. Met een overheerlijke smaak een waar feestje van de barbecue.
Ingrediënten Javaanse ketjap spareribs
4 Spareribs
30 ml Appelazijn
Rub
Javaanse ketjapsaus
Rub
15 gram Palmsuiker
5 gram Knoflookpoeder
4 gram Mosterdpoeder
4 gram Zeezout
3 gram Paprikapoeder
2 gram Chilipoeder
Javaanse ketjapsaus
300 ml Water
150 ml Ketjap Manis
45 ml Limoensap
45 ml Zonnebloemolie
20 gram Palmsuiker
15 gram Sambal Oelek
15 gram Maïzena
4 tenen Knoflook
1 Rode ui
Benodigdheden
Aluminiumfolie
Bakkwast
Garde
Huishoudfolie
Keukenpapier
2 Pannetjes
Rookpellets Appel
Smoke tube
Spareribrekje
Vijzel
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de Javaanse ketjap spareribs. Dep de spareribs met keukenpapier droog en draai de spareribs om zodat het vlies aan de achterzijde verwijderd kan worden. Dit gaat het beste door met een mes tussen het vlies en het botje het vlies los te maken. Als dit gelukt is, trek het vlies dan van de sparerib. Met vette vingers pak een stuk keukenpapier om het vlies mee vast te houden.
Smeer de spareribs met behulp van een bakkwast in met de appelazijn. Laat dit 15 minuten in de spareribs trekken.
Maak een rub door de palmsuiker, knoflookpoeder, mosterdpoeder, zeezout, paprikapoeder en chilipoeder met elkaar te mengen in een vijzel. Eventueel kun je hiervoor ook een elektrische koffie molen gebruiken.
Strooi de rub daarna rijkelijk over de spareribs. Dek de spareribs af met huishoudfolie en laat ze nu 60 minuten rusten en op kamertemperatuur komen.
Maak de barbecue gereed op 105 – 110 gr. C met de indirecte methode. Steek ondertussen de smoke tube met appel pellets aan zodat deze gaan smeulen.
Maak in de tussentijd de Javaanse ketjap saus. Snijd hiervoor de knoflook tenen en ui zeer fijn. Vijzel de fijn gesneden knoflook en ui in een vijzel zodat alles zacht is. Voeg de sambal Oelek toe en vijzel dit door het mengsel van knoflook en ui tot er een gladde puree ontstaat.
Verhit in een pannetje de zonnebloemolie, bak hierin al roerend de puree van knoflook, ui en sambal Oelek. Voeg daarna de palmsuiker toe en bak deze even mee. Giet vervolgens het water, ketjap Manis, limoensap bij dit mengsel. Breng dit al roerend aan de kook en laat deze op laag vuur even doorkoken.
Als de Javaanse ketjap saus even gekookt heeft, schep 300 ml saus uit de pan en bewaar deze in een andere pan. Deze saus gaat bij de spareribs als deze ingepakt worden.
Maak de maïzena aan met 2 eetlepels water en roer dit tot er een glad papje ontstaat. Giet dit bij de Javaanse ketjap saus in de pan waaruit zojuist de 300 ml saus geschept is. Roer het maïzena papje goed door zodat de saus wat dikker wordt. Laat de saus op een laag vuurtje staan om deze warm te houden.
Als de barbecue op temperatuur is, gaar de Javaanse ketjap spareribs circa 3 uur in een spareribrekje. Rook de spareribs met appel pellets of rookhout, met de deksel van de barbecue gesloten.
Haal na 3 uur de Javaanse ketjap spareribs uit de barbecue en pak deze in met aluminiumfolie en giet er een beetje van de warme Javaanse ketjap saus bij. Leg de ingepakte spareribs terug op de barbecue voor circa 2 uur met de deksel van de barbecue gesloten.
Haal na 2 uur de Javaanse ketjap spareribs uit de aluminiumfolie. Leg de spareribs terug op de barbecue. Meng het vocht dat in het aluminiumfolie zit met de warme Javaanse ketjap saus. Leg de spareribs terug op de barbecue. Bestrijk de spareribs met de warme saus. Laat de spareribs vervolgens circa 30 tot 60 minuten in de gesloten barbecue liggen zodat de Javaanse ketjap saus kan karamelliseren.
Als de spareribs klaar zijn geef deze dan nog een likje met warme Javaanse ketjap saus.
Serveer de Javaanse ketjap spareribs samen met een gegrilde maiskolf.
Fan van Javaanse ketjap kijk dan ook eens bij bavette spies met Javaanse ketjapsaus of Javaanse procureur.
Zie hier voor meer spareribs recepten of varkensvlees recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.