Brabants worstenbroodje van Mele Best. Dit origineel Brabants worstenbroodje, wordt gemaakt van wit brooddeeg gevuld met gehakt. En natuurlijk gebakken op de barbecue.
Ingrediënten Brabants worstenbroodje
Brooddeeg
Worstvulling
Brooddeeg
500 gram Bloem
250 gram Melk
125 gram Boter
10 gram Gedroogde gist
10 gram Witte Basterd suiker
5 gram Zout
Worstvulling
800 gram half om half gehakt
35 gram Worcestershiresaus
50 gram Paneermeel
2 gram Zout
1 gram Zwarte peper
1 Ei
Benodigdheden
Bakkwast
Bloem
Deeghaak
Deegroller
Ei
Garde
Huishoudfolie
Keukendoek
Keukenmachine
Maismeel
Pizzasteen
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor het Brabantse worstenbroodje. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Meng in de kom van de keukenmachine de ingrediënten voor het brooddeeg voor het worstenbroodje. Voeg hiervoor de bloem in de kom voeg de witte basterd suiker, gedroogde gist en zout toe. Laat dit op een lage stand met elkaar mengen in de keukenmachine met een deeghaak.
Voeg hierbij de boter en schenk de melk erbij. Draai hiervan een mooi wit elastisch brooddeeg. Kneed het brooddeeg circa 7 tot 10 minuten, tot er een mooie bal ontstaat welke makkelijk los komt van de kom.
Verdeel dit brooddeeg in 20 gelijke bolletjes van circa 45 gram. Bedek de brood bolletjes met huishoudfolie en dek dit af met een keukendoek. Laat dit nu 30 minuten rijzen.
Voor de worstvulling van het Brabants worstenbroodje meng het half om half gehakt samen met de worcestershiresaus, paneermeel, zout, zwarte peper en ei. Meng dit alles goed met elkaar zodat al deze ingrediënten goed verdeeld gemengd zijn met elkaar.
Proef nadat de worstvulling gemengd is, of deze goed op smaak is. Bak eventueel een beetje gehakt in een pan. Nu kan de worstvulling nog naar wens op smaak gebracht worden. Verdeel de worstvulling in 20 gelijke delen van circa 45 gram. Rol hiervan 20 mooie worstjes.
Klop een ei los.
Nadat de brood bolletjes voor het Brabantse worstenbroodje 30 minuten gerezen hebben, rol ieder bolletje uit tot een ovaal plakje. Gebruik hiervoor een deegroller. Leg hierop een worstje. Vouw eerst de randen van het deeg die in lengterichting uitsteken (de 2 korte zijden) over het worstje heen. Pak dan de twee lange zijden samen boven de worst en knijp deze tegen elkaar. Zorg dat deze naad goed dicht zit. Rol dan het worstenbroodje nog een paar keer heen en weer zodat het broodje mooi rond wordt. Leg het broodje met de naad naar beneden op een plaat bekleed met bakpapier en druk het worstenbroodje zachtjes aan.
Bestrijk de Brabantse worstenbroodjes met behulp van een bakkwast met het los geklopte eigeel. Dek de worstenbroodjes af met huishoudfolie en een keukendoek. Laat het Brabants worstenbroodje 60 minuten rijzen.
Maak de barbecue gereed voor indirect barbecueën met een temperatuur van 220 gr. C. Als het deeg 40 minuten gerezen heeft leg de pizzasteen op de barbecue om warm te worden.
Bestrijk na 60 minuten rijzen de worstenbroodjes nogmaals met het los geklopte eigeel. Bestrooi de pizzasteen met wat maismeel en leg het Brabantse worstenbroodje op de pizzasteen. Bak de worstenbroodjes in circa 20 minuten mooi goudgeel gaar met de deksel van de barbecue gesloten.
Haal na 20 minuten het Brabantse worstenbroodje van de barbecue en laat deze circa 5 minuten een rooster afkoelen.
De worstenbroodjes kunnen prima ingevroren worden. Vries hiervoor de worstenbroodjes los aan, waardoor ze niet aan elkaar gevroren gaan zitten. Na het aanvriezen kunnen ze per gewenste hoeveelheid verpakt worden in een diepvries zak. Worstenbroodjes kunnen zeker tot 3 maanden ingevroren blijven.
Laat de worstenbroodjes als ze uit de vriezer komen eerst op kamertemperatuur komen, warm daarna de worstenbroodjes 8 minuten op 160 graden in een voorverwarmde oven.
Kijk hier voor meer brood recepten of rundvlees recepten van de barbecue. Voor een van de andere varkensvlees recepten kijk hier. Of kijk eens bij de worst– of snack recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.