Griekse varkenshaas schotel van Mele Best. Deze Griekse varkenshaas schotel is gemaakt op de barbecue en de Dutch oven, met onder andere feta, varkenshaas en verse groente.
Ingrediënten Griekse varkenshaas schotel
500 gram Varkenshaas
250 gram Champignons
250 ml Kookroom
200 gram Feta
70 gram Tomatenpuree
20 gram Souvlaki kruiden
3 tenen Knoflook
2 Lente ui
1 Citroen
1 Gele paprika
1 Rode paprika
1 Ui
Souvlaki kruiden
6 eetlepels Oregano
6 eetlepels Paprikapoeder
6 theelepels Tijm
3 theelepels Gemalen komijn
3 theelepels Knoflookpoeder
3 theelepels Zeezout
3 theelepels Vers gemalen zwarte peper
Benodigdheden
Dutch oven 6,5 liter
Olijfolie
Vijzel
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de Griekse varkenshaas schotel. Voor de souvlaki kruiden meng de oregano, paprikapoeder, tijm, gemalen komijn, knoflookpoeder, zeezout en vers gemalen zwarte peper met elkaar. Eventueel kan dit met een vijzel of koffiemolen tot een fijne souvlaki kruiden gemaakt worden. Bewaar de souvlaki kruiden in een afsluitbare pot.
Pers voor de marinade een halve citroen uit en meng dit met 10 gram souvlaki kruiden. Roer dit goed door elkaar. Snijd de varkenshaas in gelijkmatige blokjes en leg deze in de marinade. Zorg dat alle blokjes varkenshaas bedekt zijn met de marinade. Laat dit 30 minuten intrekken.
Maak de barbecue gereed op de directe methode op een temperatuur van 180 gr. C. Laat ondertussen de Dutch oven opwarmen op de barbecue.
Snijd ondertussen de ui in vieren en daarna in ringen, hak de knoflook fijn. Snijd de gele en rode paprika in blokjes, de champignons in vieren en de lente ui in ringen. Verkruimel de feta.
Grill de varkenshaasblokjes om en om boven de directe zone van de barbecue. Ze hoeven nog niet gaar te zijn. Haal de varkenshaasblokjes van de barbecue en zet de Dutch oven boven de directe zone.
Giet wat olijfolie in de Dutch oven en bak daar de uien ringen en champignons in aan. Strooi er 10 gram souvlaki kruiden overheen roer dit alles door. Voeg de gele en rode paprika blokjes en knoflook toe en bak deze kort mee.
Voeg de tomatenpuree toe en laat deze even mee bakken om te ontzuren. Roer alles goed door elkaar. Blus het af met de kookroom. Breng dit al roerend tegen de kook aan. Schep de verkruimelde feta in de Dutch oven en roer deze door het gerecht. Als de feta gesmolten is voeg de varkenshaasblokjes toe. Zet de Dutch oven boven de indirecte zone en laat dit 15 minuten rustig pruttelen.
Roer als laatste de lente ui ringetjes door de Griekse varkenshaas schotel.
Serveer de Griekse varkenshaas schotel in een mooie schaal. Serveer er rijst en/of friet met een Griekse salade bij.
Kijk hier voor meer heerlijke Griekse recepten en/of Dutch oven recepten van de barbecue. Kijk hier voor meer heerlijke varkensvlees recepten.
Veel barbecue plezier.