Smoked bacon ribfingers van Mele Best. Zeer smaakvolle smoked bacon ribfingers met een heerlijk saus langzaam bereid in de smoker.
Ingrediënten Smoked bacon ribfingers
4 Spareribs
350 gram Ontbijtspek
60 ml Appelazijn
Rub
Spray
Glaze
Rub
40 gram Bruine basterd suiker
25 gram Gerookte paprikapoeder
15 gram Zeezout
15 gram Knoflookpoeder
5 gram Cayennepeper
4 gram Uienpoeder
2 gram Zwarte peper
Spray
500 ml Appelsap
Glaze
300 ml Barbecuesaus
50 ml Appelsap
Benodigdheden
Bakkwast
Kersen pellets / hout
Keukenpapier
Pan
Plantenspuit
Smoke generator
Vijzel
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de smoked bacon ribfingers. Dep de spareribs met keukenpapier droog en draai de spareribs om zodat het vlies aan de achterzijde verwijderd kan worden. Dit gaat het beste door een mes tussen het vlies en het botje het vlies los te maken. Als je dit voor elkaar hebt, trek het vlies dan van de sparerib. Mocht je vette vingers hebben, pak dan een stuk keukenpapier om het vlies mee vast te houden.
Smeer de spareribs rondom in met appelazijn. Laat dit 15 minuten in de spareribs trekken.
Maak een rub door de bruine basterd suiker, gerookte paprikapoeder, zeezout, knoflookpoeder, cayennepeper, uienpoeder en zwarte peper met elkaar te mengen in een vijzel. Eventueel kun je hiervoor ook een elektrische koffie molen gebruiken.
Snijd na 15 minuten de spareribs door tussen de botjes. Probeer dat er aan beide zijde van het bot vlees blijft zitten. Snijd daarna de ontbijtspek in dikke plakken en snijd deze vervolgens in dikke repen.
Neem een grote bak en verdeel daar de ribfingers met de dikke repen ontbijtspek in. Strooi de rub over de over de ribfingers en ontbijtspek en verdeel dit goed door elkaar dat alles bedekt is met een laagje rub. Laat dit 60 minuten intrekken en op kamertemperatuur komen.
Maak de smoker gereed op 135 gr. C. Steek eventueel ondertussen ook de smoke generator met kersen pellets aan zodat deze gaan smeulen.
Gaar de smoked bacon ribfingers 4 uur. Leg de smoke generator in de barbecue of gebruik kersen hout om te roken. Spray elke 30 minuten met appelsap over de spareribs. Draai zo nu en dan de ribfingers en bacon zodat ze gelijkmatig kleuren en gaar worden.
Maak onder tussen een glaze van de appelsap en barbecuesaus. Verwarm de appelsap in een pannetje, roer de barbecuesaus daar doorheen. Breng het al roerend aan de kook, laat het kort doorkoken.
Haal na 4 uur de bacon ribfingers door de warme glaze en leg ze terug in de smoker. Zorg dat de saus goed verdeeld is. Laat de smoked bacon ribfingers nog 1 tot 1 1/2 uur op de smoker staan zodat de glaze mooi kan karamelliseren.
Serveer de smoked bacon ribfingers samen met een koolsalade.
Zie hier voor meer spareribs recepten of varkensvlees recepten van de barbecue. Of kijk eens bij de snack recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.