Bloemkoolbom van Mele Best. Een heerlijke variant om bloemkool te serveren. De bloemkool wordt kort voorgekookt daarna wordt de deze bekleed met gehakt en ontbijtspek. Waarna de bloemkoolbom gegaard wordt op de barbecue.
Ingrediënten Bloemkoolbom
1 Bloemkool
1000 gram Rundergehakt
450 gram Ontbijtspek
50 gram Barbecuesaus
Gehaktkruiden
Gehaktkruiden
100 gram Geraspte Grana Padano
10 gram Knoflookpoeder
10 gram Gerookt zeezout
8 gram Kerriepoeder
2 gram Zwarte peper
Benodigdheden
Bakkwast
Bakpapier
Garde
Pan
Pannetje
Schaal
Skillet
Vergiet
Water
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de bloemkoolbom. Zet een ruime pan water op en breng dit water aan de kook. Maak de bloemkool in de tussentijd schoon, verwijder een stukje uit de hardere kern. Als het water kookt, leg de bloemkool in de pan kook deze 8 minuten. Haal na 8 minuten de bloemkool uit het kokend water en laat deze uitlekken in een vergiet.
Meng in de tussentijd het rundergehakt met de geraspte Grana Padano, knoflookpoeder, gerookt zeezout, kerriepoeder en zwarte peper. Kneed het gehakt goed door zodat alles met elkaar vermengd is.
Maak een matje van het ontbijtspek. Neem hiervoor een stuk bakpapier. Leg hier op 5 plakken ontbijtspek verticaal naast elkaar, net zo dat er nog een plak ontbijtspek tussen past. Leg vervolgens 2 plakken ontbijtspek horizontaal over de 5 plakken ontbijtspek. Vouw de verticale plakken ontbijtspek terug over de horizontale ontbijtspek. Leg nu op de uitsparing van de horizontale ontbijtspek plakjes ontbijtspek. Leg hierover weer 2 plakken ontbijtspek horizontaal op. Blijf dit zo vouwen tot het ontbijtspek matje klaar is.
Maak de barbecue gereed op 180 gr. C met de indirecte methode.
Leg de bloemkool in een skillet en bekleed deze gelijkmatig met het gekruid gehakt. Pak het bakpapier waarop het ontbijtspek matje ligt en leg deze over de met gehakt beklede bloemkool. Verwijder het bakpapiertje.
Als de barbecue op temperatuur is zet de bloemkoolbom in de barbecue. Sluit de deksel van de barbecue en gaar de bloemkool 60 minuten.
Verwarm de barbecuesaus in een pannetje, breng de barbecuesaus aan de kook. Smeer de warme barbecuesaus met een bakkwast over de bloemkoolbom. Laat dit nog circa 10 minuten karamelliseren.
Haal de bloemkoolbom uit de barbecue serveer deze in de skillet. Snijd er aan tafel mooie punten van. Serveer de bloemkoolkom samen met heerlijk gebakken aardappels van de barbecue.
Kijk hier voor meer groenten recepten of varkensvlees recepten van de barbecue. Voor een van de andere rundvlees recepten kijk hier.
Veel barbecue plezier.