Appel-notentaart van Mele Best. Deze appel-notentaart van smakelijke goudreinet appels met een heerlijke notenkorst wordt gebakken op de barbecue. Misschien wel het allerlekkerste recept van appeltaart.
Ingrediënten Appel-notentaart
Deeg
360 gram Bloem
240 gram Roomboter
120 gram Witte basterd suiker
1 gram Zout
1 Ei
Appelvulling
1500 gram Goudrenetten
30 gram Suiker
20 gram Custardpoeder
3 gram Kaneel
50 gram Sinasappel & Gember confiture
15 gram Paneermeel
Notenlaag
300 gram Notenmelange mix
50 gram Honing
Benodigdheden
Bakkwast
Bakpapier
Bloem
Deeghaak
Deegroller
Dunschiller
Garde
Huishoudfolie
Keukenmachine
Koekenpan
Pannetje
Pizzasteen
Roomboter
Taartvorm 28 cm
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de appel-notentaart. Maak de barbecue gereed voor indirect barbecueën met een temperatuur van 180 gr. C. Laat de pizzasteen warm worden op de barbecue.
Maak het deeg voor de appel-notentaart in de kom van de keukenmachine met een deeghaak. Klop het ei los in een schaaltje. Meng de bloem, koude roomboter, witte basterd suiker, zout en het ei. Maak het deeg in de keukenmachine met een deeghaak.
Laat het deeg in de keukenmachine kneden tot een stevig samenhangend deeg waar geen roomboter meer te zien is. Laat het deeg niet warm worden, hierdoor gaat het deeg namelijk plakken. Haal het deeg uit de kom van de keukenmachine. Druk het deeg plat en pak het in met huishoudfolie. Laat het deeg 30 minuten in de koelkast opstijven.
Meng de suiker samen met de custardpoeder en kaneel in een bakje. Schil vervolgens de goudrenetten, verwijder de klokhuizen en snijd de goudrenetten in blokjes. Leg de goudrenet blokjes in een kom verdeel hierover de suiker, custardpoeder en kaneel. Zorg ervoor dat dit goed over de goudrenet blokjes verdeeld word.
Leg op de bodem van de taartvorm (28 cm) een stuk bakpapier. Vet de taartvorm in met roomboter. Bestuif het met een beetje bloem dit helpt tegen het plakken.
Haal het deeg uit de koelkast, rol dit met een deegroller uit op een met bloem bestuift werkblad. Rol het deeg gelijkmatig uit zodat het overal even dik is.
Bekleed de taartvorm met het deeg voor de appel-notentaart. Schud op de bodem een laagje paneermeel. Dit zuigt het overtollige vocht op en voorkomt een natte taartbodem. Vul de met deeg beklede taartvorm met het appelmengsel. Verdeel de appels gelijkmatig zodat de appel-notentaart overal even dik is. Druk het voorzichtig aan en houd de vulling circa 1 cm onder de deegrand.
Verwarm de Sinasappel & Gember confiture in een pannetje totdat deze vloeibaarder wordt en bestrijk hiermee de appelvulling. Als de barbecue op temperatuur is, plaats de taartvorm met de appel-notentaart op de pizzasteen. Bak de taart gaar en goudbruin in circa 60 minuten.
Verhit een koekenpan en rooster de notenmelange mix, totdat ze gaan kleuren. Blijf de notenmelange mix goed bewegen om te voorkomen dat de noten verbranden. Voeg de honing toe, zodat de notenmelange mix voorzien wordt van een glanzend laagje. Verdeel de notenmelange mix gelijkmatig over de appeltaart en laat deze nog 10 minuutjes in de barbecue staan.
Controleer met een prikker of de taart goed gaar is. Laat de appel-notentaart een uur in de taartvorm afkoelen. Als taart goed stevig is verwijder de taartvorm.
Snijd de appel-notentaart in royale punten en serveer deze eventueel met een toef slagroom.
Liever een appel kruimeltaart met licor 43? Deze appeltaart wordt natuurlijk ook gebakken op de barbecue.
Zie hier voor meer gebak recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.