Spicy barbecuesaus van Mele Best. Zelfgemaakte kleverige spicy barbecuesaus met een pittige smaak. Een echte aanrader bij varkensvlees zoals spareribs of pulled pork. Ook bij super lekker bij kip of gewoon voor erbij om te dippen.
Ingrediënten spicy barbecuesaus
1500 gram Bruine basterdsuiker
1500 gram Kristalsuiker
1200 gram Curry ketchup
1100 gram Sriracha saus
450 gram Tomatenketchup
370 gram Tamarinde pasta
350 ml Appelazijn
350 ml Natuurazijn
200 gram Mosterd
100 gram Zeezout
80 gram Paprikapoeder
65 gram Knoflookpoeder
65 gram Uiengranulaat
6 gram Rode pepersaus
Benodigdheden
Garde
Glazen potten
Maatbeker
Ruime Pan
Staafmixer
Theedoek
Zeef
Bereiding
Zet alle ingrediënten* klaar voor de spicy barbecuesaus. Steriliseer eerst de glazen potten. Hiervoor kun je de potten en deksels 10 minuten in een ruime pan met kokend water leggen. Haal na 10 minuten de potten de deksels uit het kokend water. Laat het daarna goed uitlekken en afkoelen op een schone theedoek.
Schep de paprikapoeder, knoflookpoeder en uiengranulaat in een ruime pan. Verwarm deze kruiden op laag vuur tot deze gaan geuren. Schep er de kristalsuiker en bruine basterdsuiker bij. Roer alles goed door met een garde.
Voeg vervolgens de tomatenketchup, tamarinde pasta, curry ketchup en sriracha saus toe en roer dit met een garde flink door. Breng het al roerend rustig aan de kook.
Giet er voorzichtig de appelazijn en natuurazijn bij. Breng het al roerend aan de kook. Pureer alles met een staafmixer tot er een mooie saus ontstaat.
Zet de spicy barbecuesaus op een lager vuur en laat dit ongeveer 10 minuten rustig inkoken zodat de saus dikker wordt. De saus zal nu ook wat donkerder van kleur worden. Roer regelmatig een keer met de garde door de saus zodat de saus niet aan de bodem gaat plakken of branden.
Houdt rekening dat de saus tijdens het afkoelen ook wat dikker zal worden.
Haal na 10 minuten inkoken de saus van het vuur. Eventueel kun de saus door een zeef gieten. Giet de warme saus direct met een maatbeker over in afsluitbare glazen potten. Sluit de potten af met deksel en zet ze gelijk met deksel naar beneden. Laat dit zo staan tot het geheel afgekoeld is
De spicy barbecuesaus kan prima op een donkere koele plaats langere tijd bewaard worden. De saus kan ook in de vriezer bewaard worden.
Gebruik deze barbecuesaus bijvoorbeeld eens bij de bloemkoolbom.
Kijk hier voor meer saus recepten en smaakmakers voor bij de barbecue.
Veel barbecue plezier.
* goed voor 5600 ml heerlijke spicy barbecuesaus