Aziatische flat iron spiesen van Mele Best. Flat iron een “plat stuk sukade” dat zeer geschikt is om op de barbecue te grillen. Deze spiesen van dubbel doel flat iron worden vooraf heerlijk gemarineerd en daarna gegrild op de barbecue.
Ingrediënten Aziatische flat iron spiesen
1500 gram Flat iron steak
3 stengels Bosui
1 Ui
1 Rode ui
Marinade
Marinade
130 ml Sojasaus
80 ml Zonnebloemolie
50 gram Palmsuiker
40 ml Sesamolie
20 gram Sesamzaadjes
10 ml Ketjap Manis
10 ml Rijstazijn
10 ml Vissaus
9 gram Knoflookpoeder
4 gram Gemalen koriander
Benodigdheden
Garde
Kernthermometer
Satestokjes / Spiesen
Schaal
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de Aziatische flat iron spiesen. Maak een marinade van sojasaus, zonnebloemolie, palmsuiker, sesamolie, ketjap Manis, rijstazijn, vissaus, knoflookpoeder, gemalen koriander en sesamzaadjes. Meng deze ingrediënten met elkaar in een schaal, roer de marinade goed door met een garde.
Snijd de dubbeldoel flat iron steak in gelijkmatige blokjes van circa 3 cm. Leg deze flat iron steak blokjes in een schaal. Giet hierbij de marinade, houdt 100 ml van de marinade apart.
Pel de ui en de rode ui, snijd deze in grote stukken. Voeg de gesneden uien toe aan de flat iron steak in de marinade. Zorg dat alles goed onder de marinade staat. Dek de schaal af en laat dit minimaal 3 uur in de koelkast marineren. Indien mogelijk laat het een zeker een nacht in de koelkast marineren.
Rijg na het marineren de Aziatische flat iron steak samen met de uien aan spiesen. Rijg de uien en de flat iron blokjes om en om aan de spiesen. (Indien je gebruik maakt van houten satestokjes laat deze dan minimaal 30 minuten weken in water) Giet de marinade weg. Laat de dit rustig op kamertemperatuur komen.
Maak de barbecue gereed op 230 gr. C met de directe en indirecte zone. Als de barbecue op temperatuur is leg de spiesen boven de indirecte zone tot een kerntemperatuur van 45 gr. C. Bestrijk de spiesen met een beetje van de achtergehouden marinade.
Snijd de bosui in dunne ringetjes en bewaar deze voor de garnering.
Gril de spiesen daarna om en om af boven de directe zone tot een kerntemperatuur van 52 gr. C. tot ze mooi goudbruin van kleur zijn. Blijf bij de barbecue aanwezig zodat de Aziatische flat iron spiesen niet verbranden.
Haal de flat iron spiesen van de barbecue en bestrijk ze met een beetje van de marinade. Strooi er wat sesamzaadjes overheen. Laat de spiesen 5 tot 10 minuten rusten.
Strooi voor het serveren de bosui ringetjes over de Aziatische flat iron spiesen.
Probeer ook eens deze skirt steak met pittige chilisaus.
Zie hier voor meer rundvlees recepten of sate recepten van de barbecue. Of kijk eens bij de snack recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.