Witte asperge quiche van Mele Best. Ze zijn niet weg te denken in de lente, “witte asperges”. Deze heerlijke quiche met “het witte goud” wordt gemaakt op de barbecue. Een fantastische traktatie van de barbecue.
Ingrediënten Witte asperge quiche
1000 gram Witte asperges
400 gram Hartig taartdeeg
400 gram Verse spinazie
350 ml Kookroom
150 gram Geraspte kaas
125 gram Hamblokjes *
50 gram Verse peterselie
10 gram Boter
10 gram Mediterranean rub
6 Eieren
6 tenen Zwarte knoflook
3 Uien
* Laat deze witte asperge quiche vegetarisch door de hamblokjes weg te laten.
Benodigdheden
Aluminiumfolie
Bakpapier
Baksteen
Bloem
Boter
Deegroller
Dutch oven rechthoek 5,5 liter
Garde
Pan
Pizzasteen
Schaal
Water
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de witte asperge quiche. Maak de barbecue gereed voor indirect barbecueën met een temperatuur van 180 gr. C. Laat eventueel de pizzasteen warm worden op de barbecue. Was de spinazie en laat deze goed uitlekken in een vergiet.
Indien de asperges nog niet geschild zijn (geschild 700 gram witte asperges) schil de witte asperges rondom met een dunschiller. Zorg dat de witte asperges goed geschild zijn dit voorkomt dat er draden aanzitten na het koken. Leg de asperge op een snijplank. Schil vanaf de kop van de asperge in een keer naar beneden. Draai de asperge een stukje herhaal het schillen tot hele witte asperge rondom geschild is. Na het schillen snijd circa 3 cm van de onderkant van de asperge.
Kook de witte asperges afhankelijk van de dikte in een ruime pan met water in circa 10 tot 12 minuten beetgaar. Indien de asperges sous vide gegaard worden, vacumeer de asperges samen met een klontje boter. Verwarm het water naar 88 gr. C. en gaar de witte asperges afhankelijk van de dikte circa 10 tot 15 minuten.
Bestuif ondertussen het werkblad met wat bloem en rol met een deegroller het hartige taartdeeg zo gelijkmatig mogelijk uit. Vet de Dutch oven in met wat boter. Bekleed de Dutch oven met het hartig taartdeeg. Leg vervolgens een stuk bakpapier over het hartig taartdeeg.
Pak een baksteen in met aluminiumfolie en leg deze op het bakpapier in de Dutch oven. Zet de Dutch oven als de barbecue op temperatuur is in de barbecue en bak het deeg circa 10 tot 15 minuten. Verwijder daarna de steen en het bakpapier en bak het deeg voor de witte asperge quiche in circa 10 tot 15 minuten goudbruin.
Snipper ondertussen de uien fijn. Hak de zwarte knoflook fijn. Controleer of de spinazie goed uitgelekt is. Fruit de gesnipperde ui in een ruime pan circa 5 minuten. Voeg beetje bij beetje de spinazie toe en roerbak deze mee tot de spinazie gaat slinken. Herhaal dit tot alle spinazie geslonken is. Voeg als laatste de gehakte zwarte knoflook toe en bak deze kort mee.
Hak de verse peterselie fijn. Klop de eieren in een schaal samen met de mediterranean rub luchtig met een garde. Schenk hierbij de kookroom en klop dit door het mengsel tot een luchtige massa. Voeg de fijngehakte peterselie toe samen met de hamblokjes*. Meng dit door het mengsel.
Voor de opbouw van de witte asperge quiche: verdeel het mengsel van ui, spinazie en zwarte knoflook over de bodem van de Dutch oven die is bekleed met hartig taartdeeg. Strooi hierover wat geraspte kaas. Schenk vervolgens het eimengsel er overheen. Strooi de nog overgebleven kaas hierover en leg als laatste de witte asperges op de quiche.
Bak de witte asperge quiche in de barbecue goudbruin in circa 50 tot 60 minuten op 180 gr. C. Zet de quiche op de pizzasteen en sluit de deksel van de barbecue. Laat de quiche 40 minuten bakken en dek dan de quiche af met deksel van de Dutch oven.
Als de witte asperge quiche gaar is haal deze van de barbecue en laat 5 minuten afkoelen. Haal de quiche daarna uit de Dutch oven. Garneer het af met wat fijngehakte peterselie.
* Maak deze witte asperge quiche vegetarisch door de hamblokjes weg te laten.
Zie hier voor meer groenten recepten en of vegetarische recepten van de barbecue. Voor overige of Dutch oven recepten kijk hier.
Veel barbecue plezier.