Warm gerookte zalm in kokossaus van Mele Best. Een hele zalmzijde wordt eerst warm gerookt op een ceder plankje. De warm gerookte zalm wordt geserveerd in kokossaus.
Ingrediënten Warm gerookte zalm in kokossaus
1500 gram Zalm
20 gram Braai Rub No. 1
Kokossaus
Kokossaus
400 ml Kokosmelk
30 gram Kokosolie
15 gram Verse Dille
10 gram Verse gember
4 tenen Zwarte knoflook
1 Limoen
1 Rode paprika
1 Rode peper
1 Sjalot
Extra Garnering
2 stengels Lente ui
Benodigdheden
Cederhouten plank
Dunschiller
Kernthermometer
Rasp
Skillet
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de warm gerookte zalm in kokossaus. Leg de cederhoutenplankjes voor minimaal 30 minuten in het water.
Maak de barbecue gereed op 185 gr. C. met de indirecte methode.
Controleer de zalmzijde op eventuele nog aanwezig graatjes en verwijder deze. Bestrooi de zalmzijde rijkelijk met Braai Rub No 1. Laat dit rustig intrekken.
Voor de Kokossaus rasp de verse gember. Boen de limoen schoon en rasp de helft van de schil. Snijd de limoen doormidden. Bewaar 1 helft, snijd de andere helft in partjes, bewaar deze voor de garnering. Verwijder de steeltjes van de verse dille en hak deze fijn, bewaar een beetje van de dille voor de garnering.
Was de rode paprika en snijd deze in kleine blokjes. Snipper het sjalotje fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd deze in halve ringetjes. Hak de zwarte knoflooktenen in kleine stukjes.
Snijd voor de garnering de lente ui in dunne ringetjes. Bewaar dit samen met de limoen partjes, de helft van de verse gehakte dille om de warm gerookte zalm in kokossaus te garneren.
Leg de cederhoutenplankjes op de barbecue en laat deze warm worden. Zodra deze warm zijn draai de cederhoutenplankjes om en leg hier de zalm op. Rook de zalm de cederhoutenplankjes boven de indirecte zone tot een kerntemperatuur van 52 gr. C.
Smelt de kokosolie in de skillet fruit hierin de fijn gesnipperde sjalot aan. Voeg na 3 minuten de halve rode peper ringetjes en zwarte knoflook toe. Fruit deze kort mee. Voeg daarna de rode paprikablokjes samen met de limoenrasp en geraspte gember toe. Bak dit even mee tot het begint te geuren.
Blus het af met de kokosmelk en laat dit even sudderen. Kook het in circa 5 minuten onder af en toe roeren tot het geheel wat ingedikt is. Knijp het sap van een halve limoen uit en strooi de helft van de fijn gehakte dille bij de saus, roer dit door de saus.
Als de warm gerookte zalm een kerntemperatuur heeft van 52 gr. C. snijd of breek deze in circa 4 stukken. Leg de warm gerookte zalm in de warme kokossaus. Als de kokossaus pruttelt haal de skillet van de barbecue.
Garneer de warm gerookte zalm in kokossaus door de verse gehakte dille, lente ui ringetjes over de zalm en kokossaus te strooien. Verdeel de partjes limoen langs de zalm. Serveer de warm gerookte zalm in kokossaus in de skillet.
Kijk hier voor meer zalm recepten of koken op hout recepten. Voor vis recepten kijk hier.
Veel barbecue plezier.