Warm gerookte zalm van Mele Best. Een verse hele zalmzijde met een heerlijke marinade warm gerookt op een cederhoutenplankje op de barbecue.
Ingrediënten Warm gerookte zalm
1 Zalmzijde
Marinade
Marinade
100 ml Olijfolie
65 gram Honing
60 gram Dijon mosterd
40 ml Limoensap
15 gram Verse dille
8 gram Knoflookpoeder
3 gram Zwarte peper
2 gram Chipotle peper
1 Limoen
Benodigdheden
Bakkwast
Cederhouten plank
Garde
Kernthermometer
Kom
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de warm gerookte zalm. Leg het cederhoutenplankje voor minimaal 30 minuten in het water. Indien mogelijk leg het cederhoutenplankje de nacht ervoor in het water.
Maak de barbecue gereed op 185 gr. C. met de directe methode.
Hak voor de marinade van de warm gerookte zalm de verse dille fijn. Voeg de fijn gehakte dille samen met honing, Dijon mosterd, limoensap, knoflookpoeder, zwarte peper en chipotle peper samen in een kom. Meng dit met een garde tot een gladde marinade. Giet daarna de olijfolie bij de marinade en roer dit goed door met de garde totdat alle olijfolie door de marinade is opgenomen.
Controleer de zalmzijde op graatjes, indien nodig verwijder deze dan. Bestrijk met een bakkwast de zalmzijde aan een kant ruimschoots met de marinade.
Haal na minimaal 30 minuten het cederhoutenplankje uit het water. Leg het cederhoutenplankje op de barbecue boven de directe zone, sluit de deksel van de barbecue. Wacht tot het cederhoutenplankje gaat roken. Snijd in de tussentijd de limoen in dunne plakjes.
Draai als het cederhoutenplankje rookt om. Verdeel de limoen plakjes over de zalmzijde welke ingesmeerd is met de marinade. Leg de zalmzijde met de marinade naar boven op het cederhoutenplankje. Sluit de deksel van de barbecue en rook de zalmzijde in circa 25 minuten tot een kerntemperatuur van 52 gr. C. zodat deze nog mooi roze is van binnen.
Haal de warm gerookte zalm op het cederhoutenplankje uit de barbecue als deze de kerntemperatuur van 52 gr. C. bereikt heeft. Serveer de warm gerookte zalm op het cederhoutenplankje samen met de overgebleven marinade.
Kijk hier voor meer zalm recepten of koken op hout recepten. Voor vis recepten kijk hier.
Veel barbecue plezier.