Koud gerookte mediteranean zalm van Mele Best. Gerookte zalm, de zalm filet wordt eerst gepekeld met onder andere een mediterranean rub en daarna wordt deze koud gerookt op de barbecue of smoker.
Ingrediënten Koud gerookte mediterranean zalm
1500 gram Zalmfilet
1400 gram Pekel
10 gram Rub mediterranean
Pekel
900 gram Grof zeezout
225 gram Rietsuiker
225 gram Bruine basterdsuiker
50 gram Rub mediterranean
Benodigdheden
Bak
Cold smoke generator
Rookpellets / Rookmot
Vacuümmachine
Vacuümzakken
Bereiding
Zet alle ingrediënten voor de koud gerookte mediterranean zalm klaar. Pak een grote bak of schaal waarin een droog pekelmengsel gemaakt kan worden. Meng hiervoor in deze bak het grove zeezout, rietsuiker en bruine basterdsuiker goed door elkaar. Voeg hier de rub mediterranean toe, meng dit alles nogmaals goed door elkaar.
Pak een bak en strooi daar een laagje van het droge pekelmengsel in. Leg hierop de zalmfilet met de huidzijde. Strooi nu de rest van het droge pekelmengsel over de zalmfilet. Zorg dat de zalmfilet goed bedekt is. Zet de zalmfilet in het pekelmengsel voor 24 uur in de koelkast.
Haal na 24 uur de gepekelde zalmfilet uit de koelkast. Pak de zalmfilet uit het pekelmengsel. Spoel de pekel goed onder koud stromend water af van de zalmfilet. Dep de zalmfilet droog en bestrooi ze met 10 gram rub mediterranean. Masseer dit eventueel een beetje in de zalm. Leg hierna de zalmfilet weer op de huidzijde in een bak en laat dit voor 24 uur drogen in de koelkast. Door het drogen zal de rook beter hechten aan de zalmfilet.
Vul na 24 uur de cold smoke generator of smoke gun met rookpellets (hiervoor kan ook een cold smoke generator gebruikt worden die net rookmoot smeult) . Steek de smoke generator aan zodat deze begint te smeulen en te roken. Leg de smoke generator in de barbecue.
Leg de zalmfilet met de huidzijde op het rooster van de barbecue zodat ze koud gerookt gaan worden. Zorg ervoor dat de temperatuur niet boven de 28 gr. C. komt. Mocht de temperatuur onverhoopt toch oplopen, kan dit verlaagd worden door koelelementen ingepakt met aluminiumfolie in de barbecue te leggen. Laat de zalmfilet nu minimaal 12 uur koud roken. De zalm ruikt na de rooksessie al zo heerlijk je zou gelijk willen proeven…
Laat na de rooksessie de koud gerookte mediterranean zalm nog minimaal 24 uur rijpen door deze in het vacuüm te verpakken. Hierdoor trekt de rooksmaak nog beter door de koud gerookte mediterranean zalm heen. Tevens is de koud gerookte mediterranean zalm nu ook beter houdbaar tot circa 14 dagen in een koude koelkast. Maar je kunt het ook invriezen, hierdoor verleng je de houdbaarheid.
Kijk hier voor meer zalm recepten of vis recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.