Tomahawk steak van Mele Best. Met deze stoere steak maak je zeker indruk tijdens een barbecue. Wie zou zo’n steak nou niet lusten met een heerlijke steakhouse rub en verse chimichurri.
Ingrediënten Tomahawk steak
1 Tomahawk
Steakhouse rub
Steakhouse rub
25 gram Gerookt zeezout
10 gram Bruine basterd suiker
3 gram Zwarte peper
2 gram Gerookte paprikapoeder
1 gram Chilipoeder
1 gram Knoflookpoeder
1 gram Kurkuma
1 gram Maïzena
1 gram Uienpoeder
Benodigdheden
Aluminiumfolie
Chimichurri
Kernthermometer
Rookpellets / hout Texas pecan
Sear grate rooster
Vijzel
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de tomahawk steak. Maak de barbecue gereed met een directe en indirecte zone op een temperatuur van 140 gr. C.
Meng voor de steakhouse rub de gerookt zeezout, bruine basterd suiker, zwarte peper, gerookte paprikapoeder, chilipoeder, knoflookpoeder, kurkuma, maïzena en uienpoeder samen in een vijzel. Eventueel kun je hiervoor ook een elektrische koffiemolen gebruiken.
Strooi de rub rijkelijk over beide zijde van de tomahawk steak. Masseer de steakhouse rub lichtjes in. Laat het minimaal 30 minuten intrekken en op kamertemperatuur komen.
Controleer of de barbecue op temperatuur is. Leg de tomahawk aan boven de indirecte zone van de barbecue. Voeg Texas pecan rook -pellets / -hout toe (of een andere favoriete smaak). Sluit de deksel van de barbecue. Afhankelijk van de dikte van de steak gaar deze in circa 45 minuten tot 45 gr. C.
Haal de tomahawk bij een kerntemperatuur van 45 gr. C. van de barbecue en bewaar deze in aluminiumfolie. Verhoog in de tussentijd de temperatuur van de barbecue naar 290 gr. C. Laat gelijk een sear grate rooster heet worden op de barbecue.
Als de barbecue op temperatuur is, haal de steak uit het aluminiumfolie, gril de steak om en om boven de directe zone op het sear grate rooster. Haal de steak van de barbecue bij een kerntemperatuur van circa 52 – 54 gr. C. Pak het gelijk in met aluminiumfolie, laat het circa 5 minuten rusten. Let op de kerntemperatuur zal nog iets oplopen.
Snijd de tomahawk steak in mooie plakken en serveer deze met heerlijke verse chimichurri.
Zie hier voor meer Tex Mex recepten of rundvlees recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.