Thaise mosselen van Mele Best. Deze subtiel pittige mosselen op Thaise wijze met tevens een frisse smaak. Dit mosselgerecht krijgt superveel smaak door de heerlijke Thaise smaakmakers. Dit alles bereid op de barbecue in de Dutch oven.
Ingrediënten Thaise mosselen
2000 gram Mosselen
20 ml Koolzaadolie
10 gram Verse koriander
2 limoenen
Thaise mosselgroente
Thaise mosselsaus
Thaise mosselgroente
40 gram Gember
3 stengels Bleekselderij
3 tenen Knoflook
2 lente ui
2 Sjalotjes
1 Rode peper
Takjes van de verse koriander
Thaise mosselsaus
400 ml Kokosmelk
30 gram Thaise rode curry pasta
20 ml Thaise vissaus
Sap van 1 limoen
Benodigdheden
Dunschiller
Dutch oven rechthoek 5,5 liter
Knoflookpers
Pollepel
Schaaltjes
Schuimspaan
Vergiet
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de Thaise mosselen. Maak de barbecue gereed met een directe zone met een temperatuur van 160 gr. C. Laat ondertussen de Dutch oven opwarmen op de barbecue.
Maak voor de Thaise mosselgroente de bleekselderij schoon, schrap hiervoor met een dunschiller de bolle kant van de bleekselderij, zodat er geen draden meer aan de stengels zitten, snijd de bleekselderij in dunne plakjes. Schil de gember en snijd deze in fijne blokjes.
Pel de knoflook tenen en pers deze uit met een knoflookpers in een schaaltje. Snijd de lente ui in dunne ringetjes. Pel de sjalotjes en snipper deze fijn. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de rode peper en snijd deze in halve ringetjes. Hak de takjes van de verse koriander* fijn.
Knijp voor de Thaise mosselsaus het sap van 1 limoen uit vang dit op in een schaaltje.
Voor de garnering pluk de blaadjes van de koriander* en snijd 1 limoen in partjes. Bewaar dit tot de Thaise mosselen klaar zijn.
Spoel de mosselen schoon onder koud stromend water. Verwijder de eventuele aanwezige mosselbaarden. Controleer de mosselen op versheid. Gooi beschadigde, gebarsten of gebroken mosselen altijd weg. Verwijder ook de mosselen die zich niet sluiten nadat er lichtjes mee getikt is. Leg de mosselen in schoon koud water tot je ze gaat gebruiken. Laat mosselen net voor gebruik in een vergiet uitlekken.
Als de barbecue op temperatuur is, schenk de koolzaadolie in de Dutch oven en fruit daarin de gesnipperde sjalotjes met de koriander steeltjes. Fruit dit circa 5 minuten. Voeg de bleekselderij, knoflook, lente ui, rode peper en gember toe en bak dit voor circa 3 minuten mee. Roer het regelmatig door met een pollepel.
Voeg de Thaise rode currypasta toe en laat deze even mee bakken. Roer alles goed door elkaar. Blus het af met de kokosmelk, Thaise vissaus en limoensap. Breng dit al roerend aan de kook. Schep de mosselen bij de Thaise mosselsaus in de Dutch oven.
Leg de deksel op de Dutch oven en laat de Thaise mosselen 6-8 minuten garen, of tot de mosselen open staan. Schep de mosselen tijdens het garen een paar keer om met een schuimspaan zodat de Thaise mosselsaus goed verdeeld wordt. Gril eventueel wat brood op de barbecue om deze bij de mosselen te serveren.
Garneer de Thaise mosselen met de partjes limoen en strooi er de koriander blaadjes over heen.
Serveer de Thaise mosselen zo uit de Dutch oven samen met gegrild brood om mee in de heerlijke saus te dopen.
Zie hier voor meer mossel recepten en Dutch oven recepten van de barbecue. Kijk hier voor meer heerlijke vis recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.
* Indien er een allergie voor koriander is of deze niet lekker is laat deze uit het gerecht.