Suikerbrood van Mele Best. Dit heerlijke suikerbrood met parelsuiker en gembersiroop is makkelijk zelf te maken. Na het rijzen wordt het gebakken in een Dutch oven op de barbecue.
Ingrediënten Suikerbrood
450 gram Bloem
250 gram Parel suiker of grein suiker
150 ml Melk
75 gram Roomboter
50 ml Gembersiroop
8 gram Zout
7 gram Gedroogde gist
3 gram Kaneel
2 Eieren
Benodigdheden
Keukenmachine
Dutch oven 6,5 liter
Bakpapier
Sateprikker
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor het suikerbrood. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Meng de melk met de gist en de gembersiroop. Roer dit even goed door.
Giet de bloem, eieren, kaneel, roomboter samen in een beslagkom. Meng dit met een keukenmachine goed door elkaar. Giet hierbij het mengsel melk, gist en gembersiroop. Laat dit even kneden en voeg het zout toe. Laat het deeg 20 minuten kneden tot een soepel brooddeeg.
Laat het brooddeeg 20 minuten rijzen met een theedoek over de beslagkom. Bekleed ondertussen de Dutch oven met een stuk bakpapier. Maak eventueel het bakpapier even nat, wring het daarna goed uit, hierdoor wordt het bakpapier minder stug. Na 20 minuten rijzen mag de suiker door het brooddeeg gekneed worden. Verdeel het brooddeeg in 5 gelijke bollen.
Leg de brooddeegbollen in de Dutch oven en laat het weer 20 minuten rijzen. Maak je 21 briketten klaar zodat deze heet zijn voor gebruik. Leg 6 briketten onder de Dutch oven en 15 briketten op de deksel van de Dutch oven. Bak het suikerbrood op 160 gr. C. in 45 minuten goudbruin.
Controleer na 45 minuten of het suikerbrood gaar is. Haal met een vuurvaste handschoen de deksel van de Dutch oven. Prik met een sateprikker in het suikerbrood, indien deze schoon uit het brood komt is het brood gaar.
Haal het suikerbrood uit de Dutch oven en laat het iets afkoelen op een rekje. Serveer het brood met een heerlijke laag roomboter.
Kijk hier voor meer heerlijke brood recepten van de barbecue. Voor meer Dutch oven recepten kijk hier.
Veel barbecue plezier.