Sticky rib fingers van Mele Best. Zeer smaakvolle sticky rib fingers met een heerlijk sausje langzaam bereid in de barbecue.
Ingrediënten Sticky rib fingers
2 Spareribs
Rub
25 gram Bruine basterd suiker
10 gram Gerookte paprikapoeder
4 gram Zeezout
4 gram Knoflookpoeder
3 gram Uienpoeder
3 gram Selderiezout
2 gram Zwarte peper
1 gram Chilipoeder
20 ml Appelazijn
20 ml Honing
50 gram Bruine basterd suiker
50 gram Roomboter
100 ml Appelazijn
275 gram Jack Daniels honey glaze
Benodigdheden
Aluminiumfolie
Ovenschaal
Rookhout kersen
Spareribrekje
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de sticky rib fingers. Dep de spareribs met keukenpapier droog en draai de spareribs om zodat het vlies aan de achterzijde verwijderd kan worden. Dit gaat het beste door een mes tussen het vlies en het botje het vlies los te maken. Als je dit voor elkaar hebt, trek het vlies dan van de sparerib. Mocht je vette vingers hebben, pak dan een stuk keukenpapier om het vlies mee vast te houden.
Maak een rub door de bruine basterd suiker, gerookte paprikapoeder, zeezout, knoflookpoeder, uienpoeder, selderiezout, zwarte peper en chilipoeder met elkaar te mengen in een vijzel. Eventueel kun je hiervoor ook een elektrische koffie molen gebruiken. Meng de appelazijn samen met de honing in een bakje.
Smeer de spareribs rondom in met het mengsel van appelazijn en honing. Laat dit 15 minuten in de spareribs trekken. Strooi daarna rijkelijk de rub over de ribben en laat ze nu 60 minuten rusten.
Maak de smoker gereed op 110 gr. C. en gaar de sticky rib fingers 3 uur. Maak onder tussen een sausje van de bruine basterd suiker, roomboter en appelazijn. Smelt hiervoor de roomboter samen met de appelazijn in een pannetje. Roer daarna de bruine basterd suiker erdoor tot deze helemaal opgelost is. Laat het geheel kort doorkoken.
Haal na 3 uur pak de spareribs de spareribs uit de smoker, snijd de spareribs langs de botjes in “fingers”. Leg deze fingers in een ovenschaal of schaal die geschikt is voor de barbecue en giet hierbij de warme saus van bruine basterd suiker, roomboter en appelazijn. Dek de schaal af met aluminiumfolie en plaats de schaal terug op de smoker. Laat dit 2 uur op de smoker staan.
Haal na 2 uur de aluminiumfolie van de schaal, giet de Jack Daniels honey glaze over de rib fingers. Verdeel de glaze goed zodat alle fingers bedekt zijn. Laat dit nog vervolgens 30 tot 60 minuten in de smoker staan zodat de glaze kan karamelliseren.
Serveer de sticky rib fingers met een verse koolsalade en stukjes maiskolf.
Zie hier voor meer spareribs recepten of varkensvlees recepten van de barbecue. Of kijk eens bij de snack recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.