Oosterse spareribs van Mele Best. Zeer smaakvolle gekruide en gemarineerde Oosterse spareribs langzaam gegaard op de barbecue.
Ingrediënten Oosterse spareribs
2 Spareribs
10 ml Appelazijn
10 ml Gembersiroop
Rub
Spray
Glaze
Rub
30 gram Zeezout
20 gram Palmsuiker
10 gram Kerriepoeder
10 gram Kurkuma
3 gram Komijnpoeder
3 gram Korianderpoeder
2 gram Chipotle chillipoeder
3 gram Knoflookpoeder
1 gram 5 kruidenpoeder
Spray
250 ml Appelsap
Glaze
80 ml Water
30 gram Sinasappel & Gember confituren
15 gram Roomboter
10 ml Gembersiroop
10 ml Limoensap
5 gram Rub
½ Rode peper
Benodigdheden
Aluminiumfolie
Bakkwast
Keukenpapier
Plantenspuit
Rookhout kersen
Vijzel
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de oosterse spareribs. Dep de spareribs met keukenpapier droog en draai de spareribs om zodat het vlies aan de achterzijde verwijderd kan worden. Dit gaat het beste door een mes tussen het vlies en het botje het vlies los te maken. Als je dit voor elkaar hebt, trek het vlies dan van de sparerib. Mocht je vette vingers hebben, pak dan een stuk keukenpapier om het vlies mee vast te houden.
Meng de appelazijn samen met gembersiroop in een bakje. Smeer de spareribs rondom in met het mengsel van appelazijn en gembersiroop. Laat dit 15 minuten in de spareribs trekken.
Maak een rub door het zeezout, palmsuiker, kerriepoeder, kurkuma, komijnpoeder, korianderpoeder, chipotle chillipoeder en 5 kruidenpoeder met elkaar te mengen in een vijzel. Eventueel kun je hiervoor ook een elektrische koffie molen gebruiken.
Strooi daarna rijkelijk de rub over de ribben en laat ze nu minimaal 60 minuten rusten. Liefst een nacht ingepakt in de koelkast. Laat de spareribs daarna weer op kamertemperatuur komen.
Maak de barbecue gereed op 105 – 110 gr. C met een indirecte methode. Gaar de oosterse spareribs 3 uur. Rook de spareribs met kersen pellets of kersen hout. Spray na het eerste uur de spareribs met appelsap, herhaal dit daarna om de 30 minuten tot de oosterse spareribs in de aluminiumfolie gaan.
Maak in de tussentijd de glaze. Snijd de ½ rode peper door de helft en verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Hak de rode peper in fijne blokjes. Smelt de roomboter een pannetje, verwarm daarin 5 gram van de rub tot deze begint te geuren. Bak de fijn gehakte rode peper kort mee. Blus het af met limoensap, gembersiroop en water. Breng het geheel aan de kook. Voeg de sinasappel & gember confituren toe, roer dit goed door en laat het op laag vuur rustig inkoken.
Haal na 3 uur de spareribs uit de barbecue en pak deze in met aluminiumfolie giet er een beetje appelsap en scheutje van de glaze bij. Leg de ingepakte spareribs terug op de barbecue voor 2 uur .
Haal na 2 uur de oosterse spareribs uit de aluminiumfolie. Leg de spareribs terug op de barbecue. Meng het vocht dat in het aluminiumfolie zit door de glaze. Smeer de spareribs in met de glaze. Laat de spareribs vervolgens 60 minuten in de in de barbecue liggen zodat de glaze kan karamelliseren.
Als de spareribs klaar zijn geef deze dan een likje met warme glaze.
Serveer de oosterse spareribs met een heerlijke koolsalade en stukjes maiskolf. Garneer de spareribs eventueel af met verse koriander en rode peper ringetjes.
Zie hier voor meer spareribs recepten of varkensvlees recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.