Cheddar vinkjes van Mele Best. Deze gehakt vinkjes zijn gevuld met cheddar kaas, omwikkeld met een plakje chorizo en ontbijtspek. Gegrild op de barbecue.
Ingrediënten Cheddar vinkjes
800 gram Gehakt half om half
180 gram Cheddar
25 gram Knoflookpuree
18 plakken Ontbijtspek
12 plakken Chorizo
2 Uien
Rub
Jalapeño cheddar saus
Rub
7 gram Gerookte paprikapoeder
4 gram Knoflookpoeder
4 gram Komijnpoeder
4 gram Korianderpoeder
2 gram Chipotle chillipoeder
2 gram Oregano
Jalapeño cheddar saus
3 Jalapeño pepers
80 gram Cheddar
40 gram Bloem
30 gram Roomboter
250 ml Kookroom
2 gram Gerookte paprikapoeder
1 gram Chilipoeder
5 druppels Tabasco
Benodigdheden
Kernthermometer
Pan
Rasp
Satepennen
Vijzel
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de cheddar vinkjes. Maak de rub door gerookte paprikapoeder, knoflookpoeder, komijnpoeder, korianderpoeder, chipotle chillipoeder en oregano met elkaar te mengen in een vijzel.
Meng het half om half gehakt samen met de rub en de knoflookpuree. Kneed alles goed door elkaar zodat de rub en knoflookpuree goed gemengd zijn met het gehakt.
Verdeel het gehakt in 12 gelijke porties en snijd de cheddar ook en 12 blokjes. Leg het blokje cheddar op het gehakt, maak er een mooi rolletje van zodat de cheddar in het gehakt zit.
Leg een plakje chorizo op het rolletje gehakt. Wikkel daarom heen het ontbijtspek, afhankelijk van de grote van het ontbijtspek gebruik je 1 ½ plakje per rolletje.
Snijd de 2 uien in 12 partjes. Rijg de cheddar vinkjes samen met de ui partjes om en om aan de spiesen. Gebruik indien nodig 2 spiesen per portie cheddar vinkjes. Zodat deze makkelijk om te draaien zijn op de barbecue.
Maak de barbecue gereed op de directe methode op een temperatuur van 180 gr. C.
Snijd voor de jalapeño cheddar saus de jalapeño pepers in de lengte door en verwijder de zaadlijsten, hak de jalapeño peper in fijne blokjes. Rasp de cheddar kaas.
Smelt de roomboter in een pan, laat de roomboter niet bruin worden. Voeg al roerend de bloem erbij, blijf roeren zodat er geen klontjes ontstaan. Laat de bloem even garen. Giet al roerend beetje bij beetje de kookroom erbij, breng het al roerend aan de kook en laat het even doorkoken.
Voeg de geraspte cheddar toe en roer het geheel door tot de cheddar gesmolten is. Roer de paprikapoeder en chilipoeder door de saus. Meng als laatste de jalapeño blokjes bij de jalapeño cheddar saus. Druppel als laatste de tabasco bij de saus. Laat de saus op laag vuur sudderen tot deze mooi dik geworden is. Regelmatig roeren om aanbranden te voorkomen.
Grill de cheddar vinkjes direct op de barbecue ongeveer 10 minuten per kant, tot een kerntemperatuur van 72 gr. C. Mochten de vinkjes te hard gaan leg ze dan boven de indirecte zone. Als de vinkjes gaar zijn haal ze van de barbecue en verwijder de spiesen.
Serveer de cheddar vinkjes op een mooie plank. Giet een beetje warme jalapeño cheddar saus over de vinkjes . Garneer het eventueel af met fijn gesneden koriander.
Zie hier voor meer rundvlees recepten of varkensvlees recepten van de barbecue. Of kijk eens bij de snack recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.