Noten rozijnenbrood van Mele Best. Een heerlijk brood recept dit noten rozijnenbrood. Het wordt gebakken op de barbecue en het brood is gevuld met noten en rozijnen.
Ingrediënten Noten rozijnenbrood
600 gram Bloem
330 gram Water
160 gram Rozijnen
140 gram Notenmix
10 gram Gerookt zeezout
6 gram Olijfolie
5 gram Gedroogde gist
5 gram Suiker
Benodigdheden
Bakpapier
Broodpan
Deeghaak
Huishoudfolie
Keukenmachine
Pan
Pizzasteen
Water
Zeef
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor het noten rozijnenbrood. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Laat de rozijnen minimaal 10 minuten wellen in warm water. Rooster ondertussen de notenmix in een pan met een dikke bodem. Laat de notenmix na het roosteren wat koelen.
Meng in de kom van de keukenmachine de gedroogde gist met de suiker en giet daarbij het lauw warme water. Roer dit even goed door en laat het 10 minuten staan.
Hak de geroosterde notenmix grof. Giet het water af van de rozijnen. Zet na 10 minuten de kom onder de keukenmachine samen met de deeghaak. Roer het gistmengel even door en voeg het gerookt zeezout toe. Voeg de bloem lepel voor lepel toe, tot alle bloem is opgenomen. Giet de olijfolie bij het deeg, laat het daarna nog 5 minuten kneden in de keukenmachine.
Als laatste mogen de rozijnen samen met de notenmix aan het deeg toegevoegd worden. Zorg dat dit goed in het noten rozijnenbrood deeg verdeeld wordt.
Bestuif een stuk bakpapier met bloem. Haal het brooddeeg uit de keukenmachine en leg het op het bakpapier. Strooi wat bloem over het brooddeeg, dek het vervolgens af met een stuk huishoudfolie. Laat het nu 60 minuten rijzen.
Na het rijzen kneed het noten rozijnenbrood deeg door zodat alle lucht eruit gedrukt wordt. Breng daarna het brooddeeg in de vorm van het brood. Bestuif nogmaals het stuk bakpapier met bloem. Leg het gevormde brood op het bakpapier. Strooi wat bloem over het gevormde brood, dek het vervolgens af met een stuk huishoudfolie. Laat het nu 120 minuten rijzen.
Maak de barbecue gereed met een indirecte zone op 220 gr. C. Laat de pizzasteen gelijk mee warm worden op de barbecue.
Verwijder na 120 minuten het huishoudfolie van het brooddeeg. Bestuif de pizzasteen met bloem, leg het brooddeeg op de warme pizzasteen. Smeer het brood in met een beetje water zodat het deeg soepel blijft en er een mooie korst ontstaat tijdens het bakken. Sluit de deksel van de barbecue, bak het noten rozijnenbrood in 45 minuten goudbruin. Door na het bakken even op het brood te kloppen aan de onderkant en dit klinkt hol is het brood klaar.
Laat het noten rozijnenbrood nadat het van de barbecue komt op een rooster circa 20 tot 30 minuten afkoelen voor het gesneden wordt.
Kijk hier voor meer heerlijke brood recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.