Gerookte kipfilet van Mele Best. De kipfilet gaat eerst in een pekelbadje waarna de kipfilet gedroogd wordt. Daarna gaat het in de barbecue en wordt het warm gerookt.
Ingrediënten Gerookte kipfilet
1000 gram Kipfilet
Pekel
Pekel
2000 ml Water
200 gram Bruine basterd suiker
200 gram Zeezout
8 gram Zwarte peper
4 Jeneverbessen
4 blaadjes Laurier
2 Kruidnagels
2 gram Tijm
1 gram Rozemarijn
1 Ui
Benodigdheden
Barbecue rooster
Kernthermometer
Lekbak
Pan
Rook pellets / hout
Smoke generator
Vijzel
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de gerookte kipfilet. Laat de kipfilet in de koelkast deze is later pas nodig.
Maak eerst de pekel om de kipfilet later in te laten pekelen. Kneus in een vijzel de peper korrels, kruidnagels en jeneverbessen. Snijd de ui in vieren. Breng in een ruime pan het water samen het zeezout, bruine basterd suiker, laurierblaadjes, tijm, rozemarijn, gekneusde peper korrels, kruidnagel en jeneverbessen samen met de ui aan de kook.
Breng het al roerend aan de kook zodat het zeezout en bruine basterd suiker geheel opgelost zijn. Laat de pekel als deze kookt nog 3 minuten doorkoken.
Laat de pekel afkoelen tot kamertemperatuur, zet daarna de pekel voor een nacht in de koelkast.
Haal de volgende dag de pekel uit de koelkast, leg hierin de kipfilet en zorg dat deze onder de pekel blijven. Zet de pekel met de kipfilet voor 24 uur terug in de koelkast.
Na 24 uur haal de kipfilet uit de pekel. Spoel de kipfilet eventueel af onder koud stromend water om het zout af te spoelen. Leg de kipfilet op een rekje met een bak er onder zodat deze kan uitlekken. Zet dit voor 24 uur in de koelkast zodat de kipfilet kan drogen.
Maak na het drogen van de kipfilet de barbecue gereed op de indirecte methode op een temperatuur van 107 – 120 gr. C. Steek ondertussen de smoke generator met appel pellets aan zodat deze gaan smeulen.
Leg de kipfilets op de barbecue en leg de smoke generator erbij. Rook de kipfilet op de barbecue tot een kerntemperatuur van 75 gr. C. De gerookte kipfilet zal nu mooi bruin kleuren.
Laat de gerookte kipfilet daarna afkoelen tot kamertemperatuur hierdoor wordt het sap in de kipfilet weer mooi verdeeld. Daarna is de gerookte kipfilet klaar om gegeten te worden bij een pasta of een salade.
Zie hier voor meer gevogelte recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.