Limoncello

Limoncello

Ingrediënten

1 kg Biologische citroenen
1 liter Zuivere alcohol 96°
1,6 liter Water
650 gram Kristalsuiker

Bereiding

Voor we de limoncello feitelijk kunnen maken hebben we minimaal 14 dagen nodig zodat de citroenschillen kunnen macereren. Dit is niets anders dan de citroenschillen in de zuivere alcohol te leggen.

Was vooraf de citroenen* onder stromend koud water. Schil ze daarna met een dunschiller en probeer zo min mogelijk wit van de citroenen mee te schillen. Dit kan namelijk een bittere smaak geven. De citroenschillen mogen in een afsluitbare pot of weckfles en giet hier de zuivere alcohol 96° bij. Hoe hoger het alcohol percentage hoe meer smaak deze uit de citroenschillen zal halen.

Zet de pot met citroenschillen en zuivere alcohol op een donkere koele plaats zodat deze kan macereren. Schud om de paar dagen de pot even om of roer er met een lepel doorheen. Doordat de zuivere alcohol de smaak van de citroenen opneemt zal deze ook mooi geel kleuren.

Zeef na 14 dagen de citroenschillen uit de zuivere alcohol. Alle smaak is nu uit de citroenschil opgenomen door de alcohol. Laat de alcohol daarna eventueel nog door een filter(doek) lopen zodat eventuele restjes achterblijven in het filter. Maak nu een siroop van het water met de suiker. Breng hiervoor het water in een ruime pan aan de kook. Als het water kookt mag de kristalsuiker bij het kokende water. Laat dit 5 minuten doorkoken zodat de suiker goed opgelost wordt. Laat de siroop afkoelen.

Giet als de siroop afgekoeld is de alcohol bij de siroop. Als je de alcohol voorzichtig bij de siroop giet, wordt deze troebel. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd. Dit komt doordat de citroenolie die door de  alcohol opgelost is in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft het door de siroop verdeeld. Nu wordt gelijk duidelijk waarom het alcoholpercentage voor de oplossing zo belangrijk is.

Giet de limoncello in uitgekookte flessen waarna deze op een koele plaatst bewaard worden. Leg ook een fles limoncello in de vriezer zodat je altijd een ijskoud glaasje limoncello kunt drinken.

Probeer de limoncello ook eens met het volgende recept: https://melebest.nl/limoncello-zalm/

* Maak van de citroenen een heerlijke citroensorbet: https://melebest.nl/citroensorbet/