Jalapeño cheese burger van Mele Best. Deze top hamburger wordt gemaakt van vers gedraaid gehakt van entrecote. Daarna heerlijk gekruid met onder andere jalapeño peper. Daarbij een heerlijke Jalapeño cheese saus.
Ingrediënten Jalapeño cheese burger
1000 gram Entrecote met vetlaag*
Jalapeño burgerkruiden
Jalapeño cheese saus
Jalapeño burgerkruiden
1 Ei
1 Jalapeño peper
1 Rode ui
5 gram Gemalen zwarte peper
5 gram Zeezout
Jalapeño cheese saus
3 Jalapeño pepers
80 gram Cheddar
40 gram Bloem
30 gram Roomboter
120 ml Kookroom
2 gram Paprikapoeder gerookt
1 gram Chilipoeder
5 druppels Tabasco
*1000 gram rundergehakt (minimaal 30% vet) indien er geen mogelijkheid is om zelf gehakt te draaien.
Benodigdheden
Garde
Hamburgerpers
Kernthermometer
Pan
Rasp
Sear grate rooster
Vleesmolen
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de Jalapeño cheese burger. Snijd voor de jalapeño burger de entrecote in blokjes van circa 2 cm, zodat ze groot genoeg zijn dat ze door de vleesmolen passen. Leg de entrecote blokjes in de vriezer, laat ze 15 à 20 minuten aanvriezen. Hierdoor gaat het vlees beter door de vleesmolen.
Haal de aangevroren entrecote blokjes door de vleesmolen zodat er een mooi gehakt ontstaat. Rasp boven een kom de jalapeño peper en de rode ui voeg hierbij het zeezout en de gemalen zwarte peper. Meng hierdoor het entrecote gehakt met het ei. Kneed dit kort door. Draai van het gehaktmengsel ballen van circa 200 à 250 gram. Druk de bal plat tot een mooie jalapeño burger.
Druk in het midden van de jalapeño burger een kuiltje met je duim, op deze manier garen de burgers gelijkmatig en krijgen in het midden geen verdikking. Laat de jalapeño burgers minimaal 3 uur in de koelkast rusten voor een betere binding.’
Snijd voor de jalapeño cheese saus de jalapeño pepers in de lengte door en verwijder de zaadlijsten, hak de jalapeño peper in fijne blokjes. Rasp de cheddar kaas.
Smelt de roomboter in een pan, laat de roomboter niet bruin worden. Voeg al roerend de bloem erbij, blijf roeren zodat er geen klontjes ontstaan. Laat de bloem even garen. Giet al roerend beetje bij beetje de kookroom erbij, breng het al roerend aan de kook en laat het even doorkoken.
Voeg de geraspte cheddar toe en roer het geheel door tot de cheddar gesmolten is. Roer de paprikapoeder en chilipoeder door de saus. Meng de jalapeño blokjes bij de jalapeño cheese saus. Druppel als laatste de tabasco bij de saus. Laat de saus op laag vuur sudderen tot deze mooi dik geworden is. Regel matig roeren om aanbranden te voorkomen.
Bereid de barbecue voor met een directe zone met een temperatuur van 250 gr. C.. Gebruik indien mogelijk een sear grate. Gril de jalapeño cheese burger direct boven het hete houtskool ca 3 minuten per kant. Draai de jalapeño burgers om en gaar ze tot een kerntemperatuur van 54 tot 58 gr. C.
Serveer de jalapeño cheese burgers op een bun of brioche broodjes en giet de warme jalapeño cheese saus over de hamburgers.
Kijk hier voor meer heerlijke hamburger recepten van de barbecue. Voor een van de andere rundvlees recepten kijk hier.
Veel barbecue plezier.