Baklava van Mele Best. Deze superlekkere baklava “een lekkernij” met walnoten, amandelen en filodeeg. Gebakken op de barbecue, waarna heerlijk overgoten met zoete siroop. Een lekker dessert om mee af te sluiten.
Ingrediënten Baklava
500 gram Roomboter
400 gram Walnoten
200 gram Amandelen
1 Pak filodeeg
Kaneelpoeder
Siroop
Siroop
800 ml Water
200 gram Suiker
50 ml Vloeibare honing
3 Kruidnagels
1 Kaneelstokje
1 Schil van een citroen
Benodigdheden
Bakblikje (26x20cm)
Keukenmachine
Pan
Scherp mes
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de baklava. Smelt de roomboter in een pan maar laat deze niet bruin worden. Hak de walnoten met de amandelen fijn, gebruik hiervoor eventueel een keukenmachine. Smeer de bodem van een bakblikje (26×20 cm) in met de vloeibare roomboter. Leg hierop een vel filodeeg en smeer dit ook weer in met de vloeibare roomboter. Hier leg je weer een vel filodeeg welke ook weer ingesmeerd wordt met vloeibare roomboter.
Schep het mengsel van de fijn gehakte walnoten met amandelen op het filodeeg. Bestrooi dit met kaneelpoeder en als laatste druppel er vloeibare roomboter overheen. Hierop gaat weer een vel filodeeg welke ingesmeerd wordt met de vloeibare roomboter. Op dit filodeeg komt weer een laag van de walnoten met amandelen bestrooid met kaneelpoeder, bedruppeld met vloeibare roomboter. Herhaal deze stappen tot het bakblikje vol is of de het mengsel van fijngehakte noten met amandelen op zijn.
De bovenste laag bestaat uit 4 filodeeg vellen waar tussen elke vel filodeeg vloeibare roomboer gesmeerd wordt. Na de laatste laag filodeeg eerst bestrijken met vloeibare roomboter daarna met water.
Snijd met een scherp mes door het filodeeg heen zodat er gelijkmatige vierkantjes ontstaan. Maak hierna de barbecue gereed op de indirecte methode met een temperatuur van 150 gr. C. Bak de baklava in 70 minuten goudbruin.
Maak ondertussen de siroop van het water, suiker, vloeibare honing, kruidnagels, kaneelstokje en de schil van 1 citroen. Breng alles in een pan al roerend aan de kook en laat het 5 minuten doorkoken. Giet de hete siroop gaat over de lauwe baklava als deze klaar is en wat afgekoeld is. De baklava zal de siroop opnemen.
Serveer de baklava eventueel met een bolletje ijs of Griekse yoghurt.
Kijk hier voor meer heerlijke Griekse recepten en/of desserts recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.