Aziatische spareribs van Mele Best. Heerlijke gemarineerde spareribs langzaam gegaard op de smoker. Met zeer verrassende smaken en verse kruiden.
Ingrediënten Aziatische spareribs
3 of 4 Spareribs
Aziatische marinade
Aziatische dipsaus
Aziatische marinade
80 ml Olijfolie met knoflook en chilipeper
60 ml Sojasaus
50 ml Citroensap
40 ml Vissaus
20 ml Gembersiroop
15 gram Palmsuiker
4 gram Korianderpoeder
3 gram Citroenrasp
1 gram Zwarte peper gemalen
5 tenen Knoflook
4 stengels Citroengras
4 Jalapeño pepers
3 Sjalotjes
1 bosje Koriander
Aziatische dipsaus
130 ml Water
60 ml Vissaus
50 ml Limoensap
10 ml Rijstazijn
15 gram Palmsuiker
1 teen Knoflook
1 stukje Wortel
½ Chilipeper
Benodigdheden
Aluminiumfolie
Bak
Bakkwast
Garde
Keukenpapier
Knoflookpers
Mop
Pan
Sparerib rek
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de Aziatische spareribs. Dep de spareribs met keukenpapier droog en draai de spareribs om zodat het vlies aan de achterzijde verwijderd kan worden. Dit gaat het beste door een mes tussen het vlies en het botje het vlies los te maken. Als je dit voor elkaar hebt, trek het vlies dan van de sparerib. Mocht je vette vingers hebben, pak dan een stuk keukenpapier om het vlies mee vast te houden.
Snipper vervolgens de knoflook en de sjalotjes fijn. Snijd de jalapeño pepers in de lengte door en verwijder de zaadlijsten, hak de jalapeño peper in fijne blokjes. Maak de citroengras stengels schoon, verwijder de boven en onderkant, het harde gedeelte om het citroengras. Snijd het vervolgens in dunne ringen.
Maak de Aziatische marinade door de olijfolie met knoflook en chilipeper in een bak te gieten, giet hier de sojasaus, citroensap, vissaus en gembersiroop bij. Roer alles goed door. Voeg daarna korianderpoeder, citroenrasp en zwarte peper toe. Meng dit ook weer goed door elkaar. Voeg hierna de palmsuiker, fijngesnipperde knoflook, sjalotjes, jalapeño en citroengras toe. Als laatste de vers gehakte koriander toevoegen en alles door elkaar mengen tot een mooie marinade.
Leg de spareribs in deze Aziatische marinade en smeer de marinade goed rondom de spareribs. Laat de spareribs in de koelkast voor 5 uur marineren. Keer de spareribs regelmatig om, en smeer ze nogmaals goed in met de marinade.
Maak de smoker gereed op 110 gr. C. en gaar de Aziatische spareribs 5-5 ¼ uur. Mop na 1 uur ieder ½ uur de spareribs in met de Aziatische marinade. Na 2 ½ uur pak de spareribs in met aluminiumfolie samen met een klontje roomboter en een scheut van de Aziatische marinade. Leg de spareribs terug op de smoker voor 1 ½ uur.
Maak ondertussen de Aziatische dipsaus om de spareribs als ze klaar zijn lekker in te kunnen dippen. Zet hiervoor de ingrediënten klaar. Snijd de wortel in dunne plakjes, daarna in dunne reepjes. Halveer de chilipeper en snijd deze in dunne reepjes.
Breng al roerend het water met de palmsuiker aan de kook tot de palmsuiker helemaal opgelost is. Laat de siroop even kort doorkoken. Zet het vuur uit en blus het af met de vissaus, limoensap en rijstazijn. Als dit wat afgekoeld is, knijp de knoflook met een knoflookpers boven de saus uit. Voeg de wortel en chilipeper toe. Bewaar de Aziatische dipsaus in de koelkast tot de spareribs klaar zijn.
Pak na 1 ½ uur de spareribs uit de aluminium folie. En bestrijk ze met de Aziatische marinade die nog in de aluminium folie zit. Laat de spareribs vervolgens nog een 1 ¼ uur op de smoker garen.
Serveer de Aziatische spareribs met verse koriander en fijne rode chilipeper, samen met de Aziatische dipsaus.
Zie hier voor meer spareribs recepten of varkensvlees recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.