Kabeljauwhaasje met smaakvolle pistachekorst van Mele Best. Kabeljauw heerlijk gegaard op een cederhoutenplankje op de barbecue.
Ingrediënten Kabeljauwhaasje met smaakvolle pistachekorst
3 of 4 Kabeljauwhaasjes
Pistachekorst
Pistachekorst
80 gram Roomboter
40 gram Pistachenoten (ongezouten)
10 gram Gekruide paneermeel
1 gram Gedroogde peterselie
2 Sjalotjes
1 teen Knoflook
Benodigdheden
Bak met water
Cederhouten plank
Kernthermometer
Schaal
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor het kabeljauwhaasje met smaakvolle pistachekorst. Deze kabeljauwhaasjes worden bereid op een cederhoutenplakje. Leg deze daarom ruimschoots (minimaal 1 uur) van te voren in een ruime bak met koud water zodat deze goed kan weken.
Snipper de sjalotjes en knoflook fijn. Pel eventueel de ongezouten pistachenoten en hak deze vervolgens fijn. Voor de pistachekorst moet de roomboter op kamertemperatuur zijn. Meng de roomboter met de gedroogde peterselie. Voeg daar de fijn gesnipperde sjalotjes en knoflook aan toe en roer het door. Vervolgens roer de gekruide paneermeel door de boter. Als laatste de gehakte pistachenoten door de pistachekorst roeren. Bewaar de pistachekorst op een koele plek tot gebruik.
Maak de barbecue gereed op 190 gr. C. met een directe en indirecte zone. Als de barbecue op temperatuur is mag het cederhoutenplankje uit het water gelijk boven de hete kolen. Laat het cederhoutenplankje 10 minuten smeulen tot deze gaat roken.
Bereid ondertussen de kabeljauwhaasjes voor door de pistachekorst over de kabeljauw te verdelen. Druk de pistachekorst stevig aan. Leg de kabeljauwhaasjes op de barbecue. Draai hiervoor eerst het cederhoutenplankje om zodat de kant die net boven de hete kolen lag te smeulen nu naar boven ligt. Leg hierop de kabeljauw met pistachekorst. Eventueel nog even bestrooien met wat peper en zout.
Gaar de kabeljauwhaasjes boven de indirecte zone, zodat de pistachekorst mooi goud bruin wordt. Er zal een mooie smaakvolle pistachekorst ontstaan. Dit zal zo’n 25 tot 30 minuten duren afhankelijk van de dikte van het kabeljauwhaasje en/of de pistachekorst. Gaar het kabeljauwhaasje tot een kerntemperatuur van 58 – 60 gr. C.
Haal de kabeljauwhaasjes van de barbecue en serveer deze op gegrilde groene asperges, samen met wat verse aardappelpuree.
Kijk hier voor meer vis recepten, kabeljauw recepten of koken op hout recepten.
Veel barbecue plezier.