Maminhaburger van Mele Best. Deze burger gemaakt van maminha (Dit heerlijk stuk rundvlees is een driehoekige biefstuk van de onderste lende van de entrecote. Maminha is bekender onder de namen liesstuk, ezeltje of Tri tip) Hiervan is gehakt gedraaid, samen met merg en een heerlijke burgerkruiden rode ui en paneermeel. Waarna deze burger op de barbecue gegrild wordt.
Ingrediënten Maminhaburger
1000 gram Maminha
60 gram Merg
30 gram Burgerkruiden
15 gram Paneermeel
1 Rode ui
Burgerkruiden
30 gram Paprikapoeder
10 gram Gerookte paprikapoeder
10 gram Uiengranulaat
10 gram Zeezout
5 gram Knoflookpoeder
5 gram Komijnpoeder
5 gram Zwarte peper
3 gram Cayenne peper
3 gram Nootmuskaat
Benodigdheden
Gehaktmolen
Hamburgerpers
Huishoudfolie
Kernthermometer
Rasp
Sear grate
Vijzel
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de maminhaburger. Maminha is de Braziliaanse benaming voor een mooi stuk rundvlees dat onder andere namen als liesstuk, ezeltje of op zijn Amerikaans tri tip bekend is.
Snijd de maminha in mooie blokjes van ca 2 cm (of zo groot zodat ze door je gehaktmolen kunnen). Leg de maminha blokjes in de vriezer zodat ze licht aanvriezen, hierdoor gaat het beter door de gehaktmolen. Meestal is 15 à 20 minuten voldoende. Haal het met merg uit het mergpijpjes.
Maak in de tussentijd dat de maminha blokjes aanvriezen de burgerkruiden. Meng de paprikapoeder, gerookte paprikapoeder, uiengranulaat, zeezout, knoflookpoeder, komijnpoeder, zwarte peper, cayennepeper en nootmuskaat met elkaar in een vijzel. Eventueel kun je hiervoor ook een elektrische koffie molen gebruiken.
Haal de maminha blokjes uit de vriezer, meng dit samen met het merg. Draai dit door de gehaktmolen zodat er mooi gehakt ontstaat. Rasp de rode uit boven het gehakt. Voeg 30 gram burgerkruiden toe samen met 15 gram paneermeel. Meng dit alles goed door elkaar. Eventueel kun je nog een ei toevoegen. Maak van het gehaktmengsel gelijkmatige ballen van ca. 150 gram. Leg deze in de hamburgerpers en druk er een mooie maminhaburger van. Druk in het midden met je duim een kuiltje; op deze manier garen de maminhaburgers gelijkmatig en krijgen in het midden geen verdikking. Laat de maminhaburgers minimaal 3 uur koud worden in de koelkast voor een betere binding.
Bereid de barbecue voor met een directe zone en laat hem goed heet worden 250°C). Gebruik indien mogelijk een sear grate, laat deze gelijk mee opwarmen. Grill de maminhaburgers direct boven directe zone ca 3 minuten per kant. Draai de maminhaburgers om en gaar ze tot een kerntemperatuur van 54°C tot 58°C.
Serveer de maminhaburgers op een vers gebakken bun of brioche broodje, belegd met schijfjes augurk en tomaat, gebakken uien ringen en plakjes warme bacon en een heerlijke barbecuesaus.
Kijk hier voor meer heerlijke hamburger recepten van de barbecue. Voor een van de andere rundvlees recepten kijk hier.
Veel barbecue plezier.