Lamsrack van Mele Best. De lamsrack wordt eerst gemarineerd met een zelf gemaakte rub. Daarna bereid op de barbecue en heerlijk geserveerd met een frisse muntsaus.
Ingrediënten Lamsrack met muntsaus
2 Lamsracks
Rub
Muntsaus
Garnering
Rub
5 Kardemompeulen
1 eetlepel Korianderzaad
1 eetlepel Venkelzaad
1 theelepel Anijszaad
1 theelepel Komijnzaad
1 theelepel Basterdsuiker
1 theelepel Zwarte peperkorrels
Muntsaus
300 ml Turkse yoghurt
1 Komkommer
1 eetlepel Munt
2 eetlepels Olijfolie
1 Citroen
Garnering
1 Rode peper
2 eetlepels zeezout
8 takjes Munt
3 eetlepels Olijfolie
Benodigdheden
Bakjes
Huishoudfolie
Kernthermometer
Kom
Rasp
Vijzel
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de lamsrack met muntsaus. Maak een rub van de kardemonpeulen, korianderzaad, venkelzaad, anijszaad, komijnzaad, basterdsuiker en zwarte peperkorrels. Dit kun je in een vijzel doen of in een koffiemolen.
Verwijder eventuele velletjes en zenen van de lamsrack, snijd de racks vervolgens in dikke koteletten. Rub de koteletten met de rub en wat zeezout. Wrijf het vlees goed in, laat ze een uur rusten onder huishoudfolie buiten de koelkast.
Maak ondertussen de muntsaus met de Turkse yoghurt, komkommer, munt, olijfolie en citroen. Rasp hiervoor de citroen en pers een halve citroen voor het sap. Scheur de munt in fijne stukjes. Hak de komkommer in fijne blokjes. Meng vervolgens de Turkse yoghurt, munt, olijfolie met de citroenrasp en sap tot een gladde saus. Voeg als laatste de komkommer toe, roer alles nog eens goed door. Bewaar de muntsaus in de koelkast.
Voor de dressing van rode peper, zeezout, munt en olijfolie snijd de rode peper in dunne ringen. Scheur de muntblaadjes fijn. Bewaar dit alles in losse bakjes van elkaar.
Hierna maak de barbecue gereed voor het grillen op de directe methode met een temperatuur van 180 gr. C. Gril de koteletten aan beide kanten direct boven het vuur tot een kerntemperatuur van circa 53 gr. C. Blijf bij de koteletten in de buurt. Druppel direct na het grillen olijfolie over de lamskoteletten. Strooi er de munt, rode peper en zeezout overheen. Serveer het samen met de muntsaus.
Probeer ook eens deze lamsrack met kruidenkorst of de lamsrack met Provençaalse kruiden.
Kijk hier voor meer lamsvlees recepten en Turkse recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.