Gevulde speculaas van Mele Best. Speculaas gevuld met amandelspijs en gegarneerd met amandelen. Heerlijk om helemaal zelf te maken van zowel het amandelspijs, speculaaskruiden als speculaasdeeg. Geniet ervan tijdens de intocht of pakjesavond. Maar het is ook super lekker in de herfst winter. Zelf gebakken gevuld speculaas van de barbecue.
Ingrediënten Gevulde speculaas
Amandelspijs
Speculaaskruiden
Speculaasdeeg
Amandelspijs vulling
Garnering
Amandelspijs
400 gram Amandelmeel
400 gram Suiker
2 Eieren
1 Limoen
Speculaaskruiden
20 gram Kaneel gemalen
5 gram Kruidnagel gemalen
5 gram Nootmuskaat gemalen
3 gram Anijszaad gemalen
2 gram Gemberpoeder
2 gram Korianderzaad gemalen
1 gram Folie gemalen
1 gram Kardemon gemalen
Speculaasdeeg
300 gram Tarwebloem
150 gram Bruine basterd suiker
150 gram Roomboter ongezouten
35 gram Karnemelk
17 gram Speculaaskruiden
4 gram Zout
3 gram Baking soda
Amandelspijs vulling
800 gram Amandelspijs
1,5 Ei
20 ml Water
Garnering
15 gram Garneer amandelen
1 Ei
Benodigdheden
Bakkwast
Bakvorm 26cm x 20cm
Bloem
Deegroller
Garde
Huishoudfolie
Keukenmachine
Lepel
Pizzasteen
Potje (afsluitbaar)
Prikker
Rasp
Roomboter
Schaaltje
Water
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de gevulde speculaas.
Maak als eerste de amandelspijs. Deze moet namelijk minimaal 24 uur rusten in de koelkast.
Zelf amandelspijs maken. Meng voor het amandelspijs het amandelmeel, de suiker en het ei in een kom van de keukenmachine. Rasp de 2/3 schil van de limoen en voeg deze rasp toe in de kom. Mix alles door elkaar tot een alles aan elkaar geplakt is. Vorm er een blok van het amandelspijs en pak deze in met huishoudfolie. Leg de amandelspijs daarna ingepakt minimaal voor 24 uur in de koelkast.
Mocht er amandelspijs overblijven kan deze prima in de vriezer bewaard worden. Laat deze dan wel voor gebruik ontdooien.
Maak hierna gelijk de speculaaskruiden. Doe hiervoor de volgende ingrediënten kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, anijszaad, gemberpoeder, korianderzaad, folie en kardemon in een kom. Meng ze met een kleine garde goed door elkaar. Schep de zelfgemaakt speculaaskruiden in een goed afsluitbare pot om het te kunnen bewaren. Op een donkere, koele plek zijn deze speculaaskruiden lang houdbaar.
Voor het speculaasdeeg mix hiervoor de ongezouten roomboter in een kom van de keukenmachine tot een zachte, gladde massa. Voeg hierbij de bruine basterd suiker, bloem, zelf gemaakte speculaaskruiden, zout en baking soda. Schenk de karnemelk erbij en kneed tot een soepel deeg. Maak een mooie plak van het speculaasdeeg, pak het in met huishoudfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
Maak de barbecue gereed voor indirect barbecueën met een temperatuur van 180 gr. C. Laat de pizzasteen warm worden op de barbecue.
Neem de bakvorm 26cm x 20cm en vet deze goed met roomboter in met behulp van een bakkwast.
Maak als het speculaasdeeg ligt te rusten de amandelspijsvulling. Neem hiervoor de amandelspijs en meng dit met het ei en water tot een soepele, gladde massa.
Kneed het speculaasdeeg weer kort door en neem 2/3 ervan voor het bedekken van de bodem en de zijkanten van de bakvorm. Rol het deeg uit met de deegroller tot het ongeveer 2mm dik is en bedek de bodem en de zijkanten van de bakvorm hiermee.
Vul de met speculaasdeeg beklede bakvorm nu met de amandelspijsvulling. Verdeel deze en strijk het glad met de bolle kant van een natte lepel.
Neem daarna het overgebleven speculaasdeeg en rol dat uit tot een plak die groot genoeg is om de bakvorm af te dekken. Leg het deeg op de vulling en druk de randen een beetje aan, zodat die goed gesloten zijn. Bestrijk de gevulde speculaas met een losgeklopt ei en leg er de garneer amandelen op. Bestrijk het geheel nog een laatste keer met losgeklopt ei.
Zet het gevuld speculaas als de barbecue op temperatuur is op de pizzasteen en sluit de deksel van de barbecue. Bak de gevulde speculaas gaar in circa 35 tot 40 minuten.
Controleer na 35 tot 40 minuten met een prikker of de gevulde speculaas gaar is. Wanneer de prikker schoon uit het gevuld speculaas komt is deze gaar. Haal de gevulde speculaas uit de barbecue en uit de bakvorm. Laat deze in de bakvorm wat afkoelen en haal het daarna uit de bakvorm. En laat het dan verder afkoelen op een rooster.
Snijd de gevulde speculaas in rijkelijke stukken.
Zie hier voor meer gebak recepten en vegetarische recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.