Chili con carne van Mele Best, is een stoofgerecht dat samengesteld is uit runder gehakt en chilipeper. Langzaam gestoofd in de Dutch oven op de barbecue. Een smaakvol gerecht met ui, knoflook, bonen en paprika en heeft meerdere mogelijkheden.
Ingrediënten Chili con carne
1000 gram Rundergehakt
800 gram Gepelde tomatenblokjes
500 gram Kidneybonen (uitgelekt)
125 gram Tomatenpuree
30 gram Chocolade puur
4 gram Chipotle chilipoeder
4 gram Kaneelpoeder
3 gram Oregano
3 gram Tijm
6 tenen Knoflook
5 eetlepels olie
4 Uien
1 Rode paprika
1 Groene paprika
1 liter Runderbouillon
Benodigdheden
Dutch oven 4,5 liter
Hickory rookhout / snippers
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de chili con carne. Pel de knoflooktenen en de uien. Hak de knoflook fijn, snijd de uien in halve ringen. Was de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en de zaadjes en snijd deze in blokjes. Laat de kidneybonen uitlekken in een zeef.
Maak de barbecue gereed op indirecte methode met een temperatuur van 100 gr. C. Laat gelijk de Dutch oven of de gietijzeren pan warm worden. Verhit de olie in de Dutch oven en fruit de halve uien ringen glazig. Voeg na een paar minuten de knoflook toe zodat deze niet kan verbranden. Voeg de Chipotle chilipoeder, oregano en tijm toe en bak deze even mee.
Roer de tomatenpuree erdoor om deze te ontzuren. Voeg het rundergehakt toe en bak deze rul. Bak de gepelde tomatenblokjes kort mee, blus het af met de runderbouillon. Breng het geheel even aan de kook. Breng de temperatuur van de barbecue naar 150 gr C. Verzet nu de pan zodat dit mengsel indirect kan door pruttelen. Voeg een handje Hickory rookhout / snippers toe en laat de Dutch oven of gietijzeren pan zonder deksel in een gesloten barbecue een half uur pruttelen. Regelmatig een keer door roeren.
Voeg na een half uur de paprikablokjes toe, roer deze door het gerecht. Sluit de deksel van de barbecue weer en laat het een half uur pruttelen. Vergeet niet regelmatig door te roeren. Na dit half uur kan de kaneelpoeder, pure chocolade en kidneybonen toegevoegd worden.
Laat de chili con carne half uurtje tot een uurtje door pruttelen zodat de bonen gaar kunnen worden. Sluit de deksel van de barbecue en roer de chili regelmatig door.
Serveer de chili con carne eventueel in een ruime kom met een stuk brood.
Mocht er chili con carne overblijven er een wat anders mee maken probeer dan deze chimichanga taart eens.
Kijk hier voor meer Tex Mex recepten of rundvlees recepten van de barbecue. Zie hier voor andere stoofvlees recepten. Voor meer Dutch oven recepten klik hier.
Veel barbecue plezier.