Chili bacon spareribs van Mele Best. Zeer smaakvolle chili bacon spareribs met een heerlijke chili bacon jamachtige saus. De spareribs worden low and slow gegaard de barbecue.
Ingrediënten Chili bacon spareribs
3 Spareribs
20 ml Appelazijn
10 ml Ahornsiroop
10 ml Gembersiroop
Rub
Saus
Chili Bacon glaze
Rub
20 gram Palmsuiker
6 gram Gerookte paprikapoeder
4 gram Chipotle chillipoeder
3 gram Knoflookpoeder
3 gram Zeezout
2 gram Mosterdpoeder
2 gram Uienpoeder
1 gram Chilipoeder
Saus
50 gram Palmsuiker
50 gram Roomboter
50 ml Appelazijn
50 ml Whisky
Chili Bacon glaze
150 gram Ontbijtspek
25 ml Ahornsiroop
25 ml Whisky
15 ml Balsamicoazijn
20 gram Palmsuiker
3 gram Gerookte paprikapoeder
1 teen knoflook
1 Rode peper
1 Sjalot
½ Ui
Benodigdheden
Aluminiumfolie
Ovenschaal
Rookhout kersen
Sparerib rek
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar voor de chili bacon spareribs. Dep de spareribs met keukenpapier droog en draai de spareribs om zodat het vlies aan de achterzijde verwijderd kan worden. Dit gaat het beste door een mes tussen het vlies en het botje het vlies los te maken. Als je dit voor elkaar hebt, trek het vlies dan van de sparerib. Mocht je vette vingers hebben, pak dan een stuk keukenpapier om het vlies mee vast te houden.
Meng de appelazijn samen met de ahornsiroop en gembersiroop in een bakje. Smeer de spareribs rondom in met het mengsel van appelazijn, ahornsiroop en Gembersiroop. Laat dit 15 minuten in de spareribs trekken.
Maak een rub door de palmsuiker, gerookte paprikapoeder, chipotle chillipoeder, zeezout, knoflookpoeder, mosterdpoeder, uienpoeder en chilipoeder met elkaar te mengen in een vijzel. Eventueel kun je hiervoor ook een elektrische koffie molen gebruiken.
Strooi daarna rijkelijk de rub over de ribben en laat ze nu 60 minuten rusten en op kamertemperatuur komen.
Maak de smoker gereed op 105 gr. C. en gaar de chili bacon spareribs 3 uur. Leg de smoke generator met kersen smaak bij de ribben. Maak onder tussen een sausje van de palmsuiker, roomboter, appelazijn en whisky. Smelt hiervoor de roomboter samen met de appelazijn en whisky in een pannetje. Roer daarna de palmsuiker erdoor tot deze helemaal opgelost is. Laat het geheel kort doorkoken.
Haal na 3 uur pak de spareribs de spareribs uit de smoker, leg deze spareribs in een ovenschaal of schaal die geschikt is voor de barbecue en giet hierbij de warme saus van palmsuiker, roomboter, appelazijn en whisky. Dek de schaal af met aluminiumfolie en plaats de schaal terug op de smoker. Laat dit 2 uur op de smoker staan.
Voor de chili bacon glaze, snijd de knoflook, rode peper, sjalot en ui fijn. Bak vervolgens de ontbijtspek uit in een pan tot dat deze mooi krokant zijn. Laat de ontbijtspek daarna uitlekken op keukenpapier. Fruit de fijngesneden knoflook, rode peper, sjalot en ui aan in het vet van de ontbijtspek tot de sjalot en ui mooi glazig zijn. Voeg de gerookte paprikapoeder en palmsuiker toe en bak deze kort mee. Blus het geheel af met de ahornsiroop, balsamicoazijn en whisky. Breng het al roerend aan de kook en laat het 10 minuten op laag vuur doorkoken.
Hak de uitgebakken ontbijtspek zo fijn mogelijk en voeg deze toe aan de glaze. Roer het geheel flink door en bewaar de glaze.
Haal na 2 uur de aluminiumfolie van de ovenschaal, haal de spareribs eruit. Leg de spareribs terug op de smoker en smeer ze in met wat vocht van de glaze. Laat dit nog vervolgens 60 minuten in de smoker staan zodat de glaze kan karamelliseren.
Als de spareribs klaar zijn smeer de spareribs rijkelijk in met warme chili bacon glaze.
Serveer de chili bacon spareribs met een verse koolsalade en stukjes maiskolf.
Zie hier voor meer spareribs recepten of varkensvlees recepten van de barbecue.
Veel barbecue plezier.